Обадете се : +359 895 757 447
        skladovooborudvane@abv.bg
        

Ремонт двигател 3900

ОСНОВЕН РЕМОНТ на двигател Перкинс Д3900

Цена: 1990 лева без ДДС при замяна на стар двигател Д3900

*Цената НЕ включва демонтаж и монтаж (сваляне и качване) на двигателя.

*При ремонта се поставят български цилиндрови втулки, бутала и сегменти.


Цената не включва следните неща:

- Горивонагнетателната помпа (нова или ремонт на старата)

- Нов колянов вал (ако старият е счупен или е 3-ти за 4-ти ремонт)

- Нов маховик

- Нови зъбни помпи

- Нов стартер

- Нов генератор

- Антифриз

- Масло за ХДП-то

- Тампони за двигателя

- Моточасовник

- Смяна на ангренаж и други несъвместими части от двигатели, които не са мотокарно изпълнение

- Пътни разноски (0,80 лв./км без ДДС).


*Цената за ремонт с нов стартер редукторен MAGNETON, нова горивонагнетателна помпа роторна и нов генератор е 2690 лева без ДДС.

* Цената е валидна за ремонт на български двигател Перкинс Д3900

* При замяна с Ваш двигател, цената е валидна при условие, че Вашият двигател няма счупени основни части като колянов вал, спукан блок или глава и др. такива, както и ако коляновият вал е 3-ти ремонт.


ГАРАНЦИЯ: 6 месеца или 600 моточаса (което събитие настъпи първо).

Условие на гаранцията е 50 моточаса след ремонта ние да извършим техническо обслужване на двигателя (смяна филтри, масло и гарнитура капак клапани и притягане болтове на главата), както и на всеки 200 моточаса след това (смяна филтри и масло), като клиентът заплаща тази услуга и е длъжен да уведоми фирмата, извършила ремонта, за наближаващото изпълнение на тези часове в разумен срок. За целта мотокарът задължително трябва да е оборудван с моточасовник. Ако мотокарът не е оборудван с такъв, или той е в неработещо състояние, се поставя на място, като това се заплаща от клиента.

При условия на експлоатация, несъответстващи на нормалните, например изключително запрашена среда, гаранцията се намалява или отпада.

При подаване на рекламация и установяване на неизправност, която не е свързана с двигателя или допълнителните части, продадени и поставени от фирмата (например горивонагнетателната помпа или друго), клиентът заплаща стойността на ремонта или посещението при него заедно с извършената диагностика.

При разкачване на двигателя от ХДП се открива турбинната група (помпено и турбинно колело и направляващ апарат или свързани с тях части като механизъм за свободен ход на направляващия апарат и други такива). При тази операция е възможно да бъдат открити дефекти в тях, като решението дали да бъдат сменени, е на клиента. Задължително обаче се сменя механизмът за свободен ход (25 лв. без ДДС) и евентуално свързващият механизъм на направляващия апарат (18 лв. без ДДС).

Вашата кошница е празна!